A NAV-OT VEZETŐ ÁLLAMTITKÁR RÉSZLETEKET ÁRULT EL AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSEKRŐL


Javában tartanak az személyijövedelemadó (szja)-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó munkák az informatikai rendszerek felkészítésével – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.

Read more

A HIBÁS SZÁMLAADAT-SZOLGÁLTATÁSRÓL OKTÓBERTŐL LEVELET KÜLD A NAV


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövőben rendszeresen tájékoztatja az online számlaadat-szolgáltatást küldő adózókat sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatásaikról. A levél 2021 októberétől az elektronikus tárhelyre érkezik.

A NAV tájékoztatásai mindig egy adott problématípushoz kapcsolódnak és ennek megfelelően az adózók más-más körét érintik.

Read more

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÁTALÁNYADÓZÁSA 2022-TŐL – PÉLDÁKKAL


2022-től az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára – az őstermelőkhöz hasonlóan – az éves minimálbértől függ. Az adott évi vállalkozói bevételnél – a választott adózási módtól függetlenül – minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez, így beleértendő a katásként szerzett bevétel is.

Read more

A MUNKAHELYI KORONAVÍRUS TESZT JOGI KÉRDÉSEI


A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, habár erre nincs jogszabályi előírás, számos munkáltató dönt úgy, hogy a munkavállalóknak bizonyos időszakonként koronavírus tesztelésen kell részt venniük. Kérdés azonban, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkahelyi tesztelésekre. Kötelezhető-e a munkavállaló a teszt elvégzésére? Ki viseli a tesztelés költségeit? Munkaidőnek minősül-e a tesztelés ideje?

Read more

MUNKAIDŐKERET: VISSZAFIZETTETHETŐ-E A BÉR, HA KEVESEBBET DOLGOZIK A MUNKAVÁLLALÓ?


A járványügyi helyzetben sok vállalkozás rákényszerült arra, hogy éljen a rugalmas foglalkoztatási lehetőségekkel, amelyek közül a legfontosabb a munkaidőkeret alkalmazása.

Read more