TB KISKÖNYV: MIRE JÓ, ÉS MIRE NEM?


A foglalkoztató által a biztosítási jogviszonnyal összefüggően vezetendő, illetve kiállítandó igazolások egyike az úgynevezett tb-kiskönyv, hivatalos nevén „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”.

Read more

INGATLAN BÉRBEADÁS - KIJELENTKEZÉS AZ ÁFA HATÁLYA ALÓL


Olvasónk ingatlan-bérbeadással és értékesítéssel foglalkozik. Szerette volna megtudni, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet az áfa hatálya alól kijelentkezni. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Read more

ELHUNYT EGYÉNI VÁLLALKOZÓ SZJA-BEVALLÁSA


Egyéni vállalkozó március végén hirtelen elhunyt. A tavalyi éves bizonylatai már a könyvelőnél vannak, aki még nem küldte el az szja-bevallást.

Az elhunyt a vállalkozói szja hatálya alá tartozott, alkalmazottja nem volt, és az egyéni vállalkozása mellett volt főállású munkaviszonya. Be kell-e jelentenie a könyvelőnek a vállalkozó halálát? A 2020-as évét még zárhatja, mint meghatalmazott, vagy azt már a NAV fogja?

Read more

VÁLTOZTAK MUNKAÜGYI FEKETELISTA SZABÁLYAI


Idén március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek: ha valaki nem jelenti be alkalmazottját, a bírság mellett már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára – derül ki a NAV közleményéből.

Read more

ELLÁTÁS A TÁPPÉNZRE VALÓ JOGOSULTSÁG LEJÁRTA UTÁN


A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 46. szakaszának (1) bekezdése szerint táppénz a keresőképtelenség tartamára (maximum 1 évig) jár, legfeljebb azonban a folyamatos biztosítási időszaknak megfelelő időtartamra.

Read more