SZIGORODÓ SZABÁLYOK FÉKEZHETIK AZ ÉPÍTŐIPARI ALAPANYAGOK DRÁGULÁSÁT


Az erőteljesen növekvő építőipari alapanyagárak további megugrását adminisztratív eszközökkel is igyekszik megfékezni a szabályozó. Kiviteli regisztráció, EKAER bejelentés, extra bányajáradék és kitermelési előírások léptek életbe a napokban.

Read more

ÚJ HOME OFFICE SZABÁLYOK JÚLIUSTÓL


Ismét foglalkozott a jogalkotó az otthoni munka intézményével: a júliusban kihirdetett szabályok már konkrétabban szólnak a távmunka-home office mikéntjéről, a rezsiátalányról, munkavédelemről.

Read more

NYUGTA HELYETT SZÁMLA KELL AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSHOZ


Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek – figyelmeztet a Deloitte.

Emlékeztetnek arra, hogy a januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgál.

Read more

ÖNFOGLALKOZTATÓK KOMPENZÁCIÓS TÁMOGATÁSA: ÚTMUTATÓ KATÁS VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA


A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek ellensúlyozása céljából a kormányzat 2021. június 8-ától az úgynevezett „önfoglalkoztatók” részére támogatást biztosít. A kataalany vállalkozások is jogosultak ezen támogatásra meghatározott feltételek alapján. A kérelmeket a veszélyhelyzet fennállásáig fogadja be a folyósító szerv.

Read more

SZEPTEMBERTŐL 5% LESZ A ROZSDAÖVEZETEKBEN ÉPÜLŐ LAKÁSOK ÁFÁJA


A rozsdaövezetekben (elhagyott ipari területeken) épülő lakások után visszaigényelhető lesz a 27 százalékos és az 5 százalékos áfa közti különbözet. A visszaigénylés egyik feltétele, hogy a vételárról a számlát szeptember elseje után állítsák ki.

Read more