SZIGORODÓ SZABÁLYOK FÉKEZHETIK AZ ÉPÍTŐIPARI ALAPANYAGOK DRÁGULÁSÁT


Az erőteljesen növekvő építőipari alapanyagárak további megugrását adminisztratív eszközökkel is igyekszik megfékezni a szabályozó. Kiviteli regisztráció, EKAER bejelentés, extra bányajáradék és kitermelési előírások léptek életbe a napokban.


Read more

ÚJ HOME OFFICE SZABÁLYOK JÚLIUSTÓL


Ismét foglalkozott a jogalkotó az otthoni munka intézményével: a júliusban kihirdetett szabályok már konkrétabban szólnak a távmunka-home office mikéntjéről, a rezsiátalányról, munkavédelemről.


Read more

NYUGTA HELYETT SZÁMLA KELL AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSHOZ


Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek – figyelmeztet a Deloitte. Emlékeztetnek arra, hogy a januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás igénybevételének egyik sarokköve, hogy az elvégzett építési vagy szerelési tevékenységről számlával kell rendelkezni, ez a szürkegazdaság visszaszorítását szolgál.


Read more

ÖNFOGLALKOZTATÓK KOMPENZÁCIÓS TÁMOGATÁSA: ÚTMUTATÓ KATÁS VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA


A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek ellensúlyozása céljából a kormányzat 2021. június 8-ától az úgynevezett „önfoglalkoztatók” részére támogatást biztosít. A kataalany vállalkozások is jogosultak ezen támogatásra meghatározott feltételek alapján. A kérelmeket a veszélyhelyzet fennállásáig fogadja be a folyósító szerv.


Read more

SZEPTEMBERTŐL 5% LESZ A ROZSDAÖVEZETEKBEN ÉPÜLŐ LAKÁSOK ÁFÁJA


A rozsdaövezetekben (elhagyott ipari területeken) épülő lakások után visszaigényelhető lesz a 27 százalékos és az 5 százalékos áfa közti különbözet. A visszaigénylés egyik feltétele, hogy a vételárról a számlát szeptember elseje után állítsák ki.


Read more

ITTHON ÉS UNIÓBAN IS VAN VÁLLALKOZÁSA? EZEKKEL AZ ADÓZÁSI ÉS JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEKKEL SZÁMOLHAT


Magyar állampolgár Ausztriában egyéni vállalkozó, itthon pedig egy kft. ügyvezetője és többségi tulajdonosa is egyben. Ausztriában 2 főt alkalmaz, vállalkozói kivéttel ott nem rendelkezik. Milyen bejelentési, adó- és járulékfizetési terhekkel kell számolnia? Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.


Read more