TB KISKÖNYV: MIRE JÓ, ÉS MIRE NEM?


A foglalkoztató által a biztosítási jogviszonnyal összefüggően vezetendő, illetve kiállítandó igazolások egyike az úgynevezett tb-kiskönyv, hivatalos nevén „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”.


Read more

INGATLAN BÉRBEADÁS - KIJELENTKEZÉS AZ ÁFA HATÁLYA ALÓL


Olvasónk ingatlan-bérbeadással és értékesítéssel foglalkozik. Szerette volna megtudni, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet az áfa hatálya alól kijelentkezni. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.


Read more

ELHUNYT EGYÉNI VÁLLALKOZÓ SZJA-BEVALLÁSA


Egyéni vállalkozó március végén hirtelen elhunyt. A tavalyi éves bizonylatai már a könyvelőnél vannak, aki még nem küldte el az szja-bevallást. Az elhunyt a vállalkozói szja hatálya alá tartozott, alkalmazottja nem volt, és az egyéni vállalkozása mellett volt főállású munkaviszonya. Be kell-e jelentenie a könyvelőnek a vállalkozó halálát? A 2020-as évét még zárhatja, mint meghatalmazott, vagy azt már a NAV fogja?


Read more

VÁLTOZTAK MUNKAÜGYI FEKETELISTA SZABÁLYAI


Idén március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek: ha valaki nem jelenti be alkalmazottját, a bírság mellett már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára – derül ki a NAV közleményéből.


Read more

ELLÁTÁS A TÁPPÉNZRE VALÓ JOGOSULTSÁG LEJÁRTA UTÁN


A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 46. szakaszának (1) bekezdése szerint táppénz a keresőképtelenség tartamára (maximum 1 évig) jár, legfeljebb azonban a folyamatos biztosítási időszaknak megfelelő időtartamra.


Read more

ÁPRILIS 1-TŐL MÁR A 21ELEKAFA-NYOMTATVÁNYON KELL VISSZAIGÉNYELNI A KÜLFÖLDÖN MEGFIZETETT ÁFÁT.


2021. április 1-től a 21ELEKAFA-nyomtatvány legfrissebb verzióját kell kitölteniük és beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót (általános forgalmi adót). Ettől az időponttól a 20ELEKAFA-űrlap már nem használható a visszatérítéshez, illetve a korábbi időszakra vonatkozó igények érvényesítéséhez.


Read more