SZÉP KÁRTYA KISOKOS 2020: ÍGY JÁRSZ A LEGJOBBAN!


2019. december 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet (302/2019. (XII. 11.) Korm. rendelet), ami a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet módosítja 2020. január 1-jétől.

Nézzük a legfontosabb változásokat:
 A bankok a fel nem használt egyenleget nem csak a százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik. A felszámított havi díj 2020. január elsejétől a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 százaléka, de legalább 100 forint lehet.

 A pénzforgalmi szolgáltató a a juttatás évét követő második naptári év május 31. előtt legalább 2 hónappal tájékoztatja a kártyabirtokost arról, hogy milyen mértékű díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre. A tájékoztatónak tartalmaznia kell a rendelkezésre álló adatok alapján a fel nem használt pénzeszköz pontos összegét.

 További változás, hogy a társkártyák, elveszett kártyák pótlásának költségét a bankok a munkavállaló SZÉP-kártyás számlájára terhelhetik.

 A munkavállaló halála esetén a pénzforgalmi szolgáltató
a jogerős határozatban igazolt jogosultak részére a számla szerinti egyenleg összegét a jogosultak választása szerint készpénzben kifizeti vagy a jogosultak által meghatározott fizetési számlára átutalja, legkésőbb a jogerős határozatnak a pénzforgalmi szolgáltató részére történő bemutatásától számított 15 munkanapon belül.

Emlékeztetőül: a SZÉP kártya változásai 2019-ben
A Kormány a 76/2018. (IV. 20.) számú rendeletében módosította a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A kormányrendeletben foglaltak alapján 2019. január 2-ától a SZÉP Kártya igénylése és a munkáltatói juttatás utalási módja jelentősen átalakul. A változások mind a 3 SZÉP kártyát kibocsátó bankot – OTP, MKB, K&H –, illetve a kártyabirtokosokat is érintik.

Az eddigi szabályozás szerint a SZÉP kártya elektronikus utalványként funkcionált. A munkáltatói juttatás keretét a munkáltató és a SZÉP kártya kibocsátó bank közötti szerződés adta. A munkáltató saját döntése vagy a munkavállalók igénye alapján megrendelte a kártyákat, valamint alkalmanként elküldte a bankhoz az erre szánt pénzt, aki a felosztási lista alapján jóváírta a munkavállalók kártyáján a megfelelő zsebekre a megadott összegeket.

2019.január 5-ét követően a munkavállalók nem elektronikus utalványt kapnak, hanem minden SZÉP kártya birtokosnak 3 darab korlátozott rendeltetésű pénzforgalmi számlája lesz. A változás lényege, hogy nem a munkáltató köt szerződést a bankkal, hanem a munkavállaló. A munkáltató ezután nem egy összegben utalja el a banknak a munkavállalóknak szánt pénzt, hanem személyenként és alszámlánként (zsebenként) külön-külön utal.
A már kártyával rendelkezők számára a rendelet lehetővé
tesz egy egyszerűsített szerződéskötést, amihez nem szükséges személyesen bemenni a bankba, csak igazoltan át kell venni a bank szerződési ajánlatát. Ez történhet postai úton vagy elektronikusan. A január 5-i határidőt követően azonban csak személyesen a bankfiókokban lehet a SZÉP kártya számlákat megnyitni és egyben kártyát igényelni.

A jó hír viszont, hogy a meglévő kártyák változatlanul használhatók, cserére sem kerül sor, csupán az alszámlákon lévő összegek a háttérben átvezetésre kerülnek az új számlákra.

Széchenyi Pihenő Kártya alapinformációk, tények

 A SZÉP-kártya egy elektronikus, bankkártyához hasonló utalvány, melyet a munkáltatódtól kaphatsz béren kívüli juttatásként, és amivel szálláshelyeken, éttermekben, szabadidős és rekreációs szolgáltatóknál lehet fizetni. Elődjét, az Üdülési csekket is biztosan ismerted, amely 2012 végéig volt forgalomban, azóta teljesen átvette helyét és szerepét a Széchenyi Pihenőkártya, melynek kibocsátásának és felhasználásának szabályairól törvény rendelkezik.

 A SZÉP-kártyát a munkáltatód igényli Neked a kártyát kibocsátó bankok egyikénél. Jelenleg 3 bank bocsát ki SZÉP kártyát: a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank. Az, hogy melyik bankkal köt szerződést a munkáltatód, az az ő döntése.
A SZÉP-kártyát ingyenesen kapod, fizetni csak a közeli hozzátartozóknak igényelhető társkártyáért, illetve az ellopott, elveszett vagy megrongálódott kártyák pótlásakor kell.

 A SZÉP-kártyára érkező összegek után a munkáltató adózik, Te teljes egészében felhasználhatod a kártyán lévő pénzt a lejárati időn belül.

 A SZÉP-kártyádra bármikor utalhat a munkáltatód, rendszeres időközönként, vagy akár jutalomként is. Fontos tudni, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyáról készpénzt nem tudsz kivenni! Kizárólag banki kártyaterminálokon, illetve az internetes felületeken fizethetsz vele.

 Minden SZÉP-kártyán 3 alszámla, köznapi nyelven 3 zseb van: egy szálláshely zseb, egy vendéglátás zseb és egy szabadidő Jogszabály rendelkezik arról, hogy az egyes alszámlákra évente legfeljebb mekkora juttatás érkezhet. Az alszámlák között nem mozgathatók át az összegek, arra a célra kell elkölteni, ahová érkezett.

 A jelenlegi jogszabályok szerint a munkáltatók évente legfeljebb 450 ezer forintot juttathatnak a SZÉP-kártyára, ami az alábbiak szerint oszlik el a három alszámlára: a vendéglátás alszámlára évente 150 ezer, a szálláshely alszámlára 225 ezer, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható. Azt, hogy Te mekkora juttatásban részesülsz, a munkáltatóddal kötött munkaszerződésed tartalmazza.

 Általában Te döntheted el, hogy a munkáltatódtól érkező cafeteria juttatás összegét a SZÉP-kártya melyik zsebére kéred. Ezért is érdemes alaposan megismerned, melyik zsebből mire használható fel a pénz.

 Tudtad, hogy ugyanazon SZÉP-kártyára egyébként egyidejűleg több munkáltató is juttathat támogatásokat?

 A SZÉP-kártyára érkező juttatás a legfrissebb törvényi módosítások után már nem évül el! Ez nagyon jelentős újdonság a szabályozásban, és azt jelenti, hogy az utalás évét követő második naptári év május 31-éig fel nem használt összegek mostantól nem vesznek el, de havidíjat kell utána fizetni, ami legfeljebb a megmaradt összeg 3 %-a lehet. Erről, mármint az összeg és az utána fizetendő díj mértékéről a lejárat előtt 2 hónappal kapsz tájékoztatást.

 A SZÉP-kártyának, ahogy egy bankkártyának is, van érvényességi ideje. A banki kibocsátástól számítva minimum 36 hónapig, 3 évig érvényes, – ez a 3 banknál eltérő! -, de ezt követően természetesen kicserélik a kártyádat. Hasznos, ha tudod és figyeled a kártya érvényességét, esetleg jelezheted is ezt a munkáltatódnak. A cserekártyáért sem kell fizetni.

 Ha munkáltatód 24 hónapon, 2 éven át nem utal semmit a SZÉP-kártyádra, akkor a bank felfüggesztheti a kártyádat, de erről előtte legalább 2 hónappal tájékoztat Téged.

 SZÉP-kártyád egyenlegét bármikor ellenőrizheted! A kártyát kibocsátó bank weboldalán lehetőség van lekérdezni a kártya egyenlegét egyedi tranzakciók és forgalmi időszak szerinti bontásban, mobiltelefonon pedig a kártya egyenlegét lehet lekérdezni. Természetesen kapsz értesítést akkor is, amikor a munkáltatódtól támogatás érkezik a kártyádra.

 Fontos, hogy csak a kártyabirtokos (vagy társkártya-birtokos) jelenlétében van mód SZÉP- kártyás fizetésre, tehát nem adhatod csak úgy oda a nevedre szóló SZÉP-kártyát a barátaidnak, gyermekednek, hogy használja már fel a rajta összegyűlt pénzt.

 Nem mindenhol fogadják el mind a háromféle SZÉP-kártyát, ezért tájékozódj, mielőtt olyan helyen húzod elő a K&H SZÉP-kártyádat, ahol csak MKB SZÉP-kártyát vagy OTP SZÉP-kártyát tudnak elfogadni. Ez ugyanis azon múlik, hogy a szolgáltató melyik kártyakibocsátó bankkal vagy bankokkal áll szerződéses jogviszonyban.

Felhasználási módok és tippek – melyik zseb mire való?

Nézzük csak, mi rejlik a szűkszavú törvényi meghatározások mögött. A legelső és legfontosabb szabály, hogy a szálláshelyeken mindhárom zsebből fizethetünk! Mindegyik alszámla alkalmas arra, hogy belföldi pihenésünket, nyaralásunkat segítse, hiszen, ha jól elmélyedsz az alábbi jogszabályi felsorolásban, láthatod, hogy a szálláshely-szolgáltatás mindhárom zsebhez hozzá van kötve.

Fizetheted a belföldi nyaralás teljes összegét, vagy annak csak egy részét, de – az IFA – idegenforgalmi adó – nem fizethető SZÉP-kártyával!

A „Szálláshely” alszámla terhére évente maximum 225.000 Ft érkezhet
 szálláshely szolgáltatás
 belföldi utazásszervezés
jogcímen, ami azt jelenti, hogy belföldön fizethető vele bármely szálláshely szolgáltatás szállodában, vendégházban vagy panzióban, de fizethetsz vele utazási irodának is komplett utazási csomagajánlatokért. Se szeri, se száma a SZÉP-kártya szállás és wellness ajánlatoknak, így igazán könnyű dolgod van, ha elfogadóhelyeket keresel.

A „Vendéglátás” alszámla terhére évente legfeljebb 150.000 Ft érkezhet
 éttermi és mozgó vendéglátás
 egyéb vendéglátás
 szálláshely szolgáltatás
jogcímen. Ebből a SZÉP-kártya vendéglátás zsebből a melegkonyhás vendéglátóhelyeken költhetsz. Felhasználhatod hagyományos- és gyorséttermekben, megengedhetsz magatoknak egy-egy családi körben eltöltött éttermi ebédet vagy vacsorát, de az is lehetséges, hogy a napi munkahelyi étkezésedet fizesd ki belőle. Rendelhetsz online is vele, gondoljunk csak az oly népszerű étel-kiszállító cégekre. Fontos lehet, hogy alkoholra is szabad költened belőle, de a cigaretta már nem fér bele.
Ahogy fent már jeleztük, ezzel a vendéglátás alszámlával is fizethetsz SZÉP-kártya szálláshely szolgáltatást.

A „Szabadidő” alszámla terhére évente maximum 75.000 Ft utalható,
 egyéb humán egészségügyi ellátás (a kórházi, orvosi és fogorvosi ellátáson túli egészségügyi szolgáltatások, amelyek nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést, ide tartozik például az ápolói, szülésznői, fizioterápiás ellátás, munkaterápia, beszédterápia, gyógymasszázs, csontkovácsolás, homeopátiás kezelés)
 előadó-művészeti szolgáltatás
 múzeumi tevékenység
 növény és állatkert, természetvédelmi terület működtetése
 vidámpark, szórakoztatóipari tevékenység
 máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység
 fizikai közérzetet javító szolgáltatás (például masszázs, fogyasztószalonok, szolárium)
 testedzési szolgáltatások
 egyéb sporttevékenység (verseny- és lovasistállók tevékenysége)
 belvízi személyszállítás
 egyéb foglalás (idegenvezetés)
 szálláshely-szolgáltatás
jogcímen. Itt már szerteágazó szolgáltatásokról és színes lehetőségekről van szó. Minden ide tartozik, ami tartalmasabbá teszi a szabadidőnket, a pihenésünket vagy a kikapcsolódásunkat, illetve ezzel a zsebbel már az egészségünkért, a minél egészségesebb életvitelünkért is sokat tehetünk. Innen vásárolhatunk fürdő és strand belépőt, színházjegyet, múzeum-, koncert-, fesztivál- vagy éppen állatkerti és kalandpark belépőt, uszoda- és fitnesz bérletet, horgászjegyet, kölcsönözhetünk sporteszközt, sporttanfolyamra is beiratkozhatunk, elmehetünk hajózni, vagy lovagolni is akár. Egészségünk érdekében masszázsra járhatunk, bőrünk szép barnaságáért felkereshetünk SZÉP-kártya elfogadóhely szoláriumokat. És ne felejtsük, a szálláshely-szolgáltatás jogcím itt is feljogosít minket arra, hogy belföldi nyaralásra használjuk fel a kártyán lévő összeget.

ÖSSZEFOGLALVA:
 belföldi szálláshelyen mindhárom zsebből fizethetsz
 éttermekben csak a vendéglátás zsebből költhetsz
 szabadidős tevékenységekért, fitnesz belépőkért, kulturális jegyekért, jól-léti szolgáltatásokért csak a szabadidő zsebből fizethetsz

Mire érdemes elkölteni?
Talán nem is az a legfontosabb, hogy mire, hanem hogy igenis érdemes elkölteni! A SZÉP-kártyákon lévő lejáró összegek elköltési határidejéhez közeledve gyakran olvashatunk olyan híradásokat, amelyek arról szólnak, hogy még ennyi és ennyi milliárd forint vár felhasználásra addig a bizonyos határidőig, május 31-ig. Bár a 2018. évi rendeletmódosítások után már nem veszik el a pénzed, csak havi díj sújtja majd, mégis érdemes inkább az elköltést választanod.

Hadd adjunk néhány tippet:
 Ha évente egy vagy akár több alkalommal is járunk belföldi szálláshelyekre egy kicsit pihenni, akkor az a legkézenfekvőbb, ha a szállodai tartózkodásunkat fizetjük SZÉP-kártyával. Előlegfizetésre is alkalmas a kártya, tehát ha úgy látjuk, hogy május végéig nem jutunk el nyaralni, nem veszik el a határidőig elköltendő béren kívüli juttatásunk, ha azzal fizetjük például a nyaralás szállodai előlegét. És járjon a fejünkben, hogy ezt bármelyik zsebből megtehetjük!

SZÉP kártya szolgáltatók

Széchenyi Pihenő Kártya szálláshely elfogadóhelyet, vendéglátás elfogadóhelyet vagy szabadidő elfogadóhelyet több módon, több online felületen is kereshetünk az elképzeléseinknek, terveinknek megfelelően. Érdemes tudnunk, hogy a szolgáltatóknak szerződést kell kötniük a kártyakibocsátó bankok egyikével vagy mindegyikével. Ezért nem biztos, hogy mindenhol mind a háromféle SZÉP-kártyát elfogadják. Ne akarj MKB SZÉP-kártyával fizetni ott, ahol például csak OTP SZÉP-kártya elfogadás van!

A SZÉP-kártya elfogadóhelyek feltérképezésére nagyjából 3 lehetőség áll rendelkezésünkre:
1. A SZÉP-kártya kibocsátó bankok weboldalán nézelődünk:
 OTP Bank
 MKB Bank
 K&H Bank

2. Az országos adatbázist használjuk: szepkartyasok.hu Ez nem hivatalos és teljes adatbázis, de érdemes felkeresni.
3 A kiszemelt szállás weboldalán böngészünk, hiszen ott mindig megjelenik, hogy az adott szálloda elfogad-e SZÉP-kártyát

Egyenleg lekérdezés
Ahhoz, hogy képben legyél, mennyid van a SZÉP-kártyádon, nem kell mást tenned, mint online lekérdezni a kártyád egyenlegét. Ezt megteheted a kártya kibocsátó bankod – OTP, MKB, K&H – webes felületén, így csak pár kattintás, ha találtál egy ellenállhatatlan wellness hétvégi ajánlatot, hogy meg is tudd nézni, megengedheted-e magadnak a SZÉP-kártyád terhére.
Forrás: ww.https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/szep-kartya-kisokos-2018, 2020.01.01

Share this Article


Related Posts