KIDERÜLTEK A RÉSZLETEK A 10 MILLIÓS BABAVÁRÓ HITELRŐL


Megjelentek a Magyar Közlönyben a családvédelmi akcióterv részletei. a kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a július elsejével életbe lépő négy új intézkedést:

• babaváró támogatás,
• nagycsaládosok autóvásárlási támogatása,
• családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítése és
• ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése, 
valamint néhány adminisztratív könnyítésről is rendelkeztek a csok szabályozásában.

Utóbbira példaként elmondta, a jövőben, ha valaki már igénybe vette a csokot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt úgy, mintha korábban még nem tette volna meg.

Négygyerekes nők szja-mentessége
A közlönyben megjelent a kormányhatározat a már folyamatban lévő bölcsődei férőhelyek bővítéséről, valamint a 2020. január elsejétől életbe lépő új intézkedésekről, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja-) mentességéről és a nagyszülői gyedről – közölte az államtitkár.

A kormányhatározat szerint a jelenlegihez képest 20 ezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát,így 2022-re 70 ezer férőhely jöhet létre, gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik a bölcsődék finanszírozási rendszerét is, és megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását – ismertette.
A legalább négy gyereket szülő, illetve örökbe fogadó és felnevelő nők szja-mentességét törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor – közölte Novák Katalin, hozzátéve, az szja-mentesség élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is.

A nagyszülői gyednek köszönhetően a dolgozó szülők átadhatják majd a gyed-jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek.Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a gyed összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyedre – mondta az államtitkár. Ismertetése szerint egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával.
Forrás: origo.hu/itthon/20190313-magyar-kozlonyben-a-csaladvedelmi-akcioterv-reszletei.html

Share this Article


Related Posts