KEDVEZMÉNYEK ÉRVÉNYESÍTÉSE AZ SZJA BEVALLÁSBAN


Hogyan tudom a bevallási tervezetben érvényesíteni a családi kedvezményt, vagy az első házasok kedvezményét vagy a súlyos fogyatékosságra vonatkozó kedvezményt? Ha csak az év egy részében volt munkaviszonyom, akkor a kedvezményeket a bevallásban csak arányosan vehetem igénybe?


A) Családi kedvezmény
A családi kedvezmény érvényesítése minden olyan hónapra lehetséges, amely hónapokra a kedvezményezett eltartott után családi pótlékra jogosult vagy a családi pótlékra saját jogán jogosult vagy rokkantsági járadékban részesül, függetlenül attól, hogy a munkaviszony hány hónapon keresztül állt fenn. A családi kedvezményt az összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni személyi jövedelemadó, valamint családi járulékkedvezményként az egyéni egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék együttes összege terhére lehet érvényesíteni.

Ügyfélkapu használatával
Ha a NAV által elkészített bevallási tervezetet a családi kedvezményt érintően módosítani kívánja, akkor erre az elektronikus felületen kétféle módon van lehetősége.
1. A „Gyakori mezők” opciót választva egy 11 lehetőséget tartalmazó felület válik láthatóvá, amelyen kiválasztható a „Családi kedvezmény” lehetőség. Ezt választva a „Tovább” gombra kattintással válik elérhetővé a családi kedvezményekkel kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadása. A „Hozzáadás”-t, majd a „Szerkesztés”-t választva tudja a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatait megtenni (gyermekekre vonatkozó adatok, megosztás, jogosultsági hónapok).
2. A „Keresés a hozzáadható mezők között” lehetőséget választva keresőszó megadása alapján választhatja ki a hozzáadandó sorokat. Ehhez a keresőmezőbe írja be a „családi kedvezmény” kifejezést, és kattintson a mezőben látható, nagyítót jelképező ikonra. Ezzel elérhetővé válnak a családi kedvezménnyel kapcsolatos sorok. Innen az eljárás megegyezik az előző pontban leírtakkal.

A visszaigénylésre vonatkozó adatokat szintén a „Gyakori mezők” között találja (Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők néven). A visszaigénylési adatok során jelölni kell, ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri, majd meg kell adni a számlaszámot, vagy a postai címet, ahová a NAV a visszajáró összeget kiutalja. A beírt adatokat a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, úgy a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.
A családi kedvezmény érvényesítéséhez és a bevallás kitöltéséhez segítséget nyújthat a „Eltartottak után járó családi kedvezmény” rovathoz tartozó súgó. A súgó a sor végén található „i” ikonra kattintva érhető el.

Ügyfélkapu-regisztráció nélkül
Ha Ön nem ért egyet a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal, illetve az kiegészítésre szorul, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-áig. A nyomtatványt elérheti  az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanyki tolto_programok_nav/bevallasok/18SZJA.html, vagy  az internetes kitöltőfelületen a http://nav.gov.hu/szja/szja linken, ahol ügyfélkapu-regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is van lehetőség pdf formátumban.
 

B) Első házasok kedvezménye
Az első házasok kedvezménye annak a párnak jár, melynek legalább egyik tagja az első házasságát köti. A kedvezmény a házaspárt a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül illeti meg, ha a házasság ez idő alatt fennáll. A kedvezmény tehát nem csak azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben Ön munkaviszonnyal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony nem áll fenn a teljes évben, feltéve, hogy Ön rendelkezik annyi összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, amiből a kedvezmény egész évi összege levonható.

Ügyfélkapu használatával
Ha a NAV által elkészített bevallási tervezetet az első házasok kedvezményét érintően módosítani kívánja, akkor erre az elektronikus felületen kétféle módon van lehetősége.
1. A „Gyakori mezők” opciót választva egy 11 lehetőséget tartalmazó felület válik láthatóvá, amelyben kiválasztható a „Első házasok kedvezménye” lehetőség. Ezt választva a „Tovább” gombra kattintással válik elérhetővé az első házasok kedvezményével kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadása. A „Hozzáadás”-t, majd a „Szerkesztés”-t választva tudja a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatait megtenni (házastársra vonatkozó adatok, megosztás, jogosultsági hónapok).
2. A „Keresés a hozzáadható mezők között” lehetőséget választva keresőszóval választhatja ki a hozzáadandó sorokat. Ehhez a keresőmezőbe írja be az „első házasok” kifejezést, és kattintson a mezőben látható nagyítót jelképező ikonra. Ezzel elérhetővé válnak az első házasok kedvezményével kapcsolatos sorok. Innen az eljárás megegyezik az előző pontban leírtakkal.

A visszaigénylésre vonatkozó adatokat szintén a „Gyakori mezők” között találja (Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők néven). A visszaigénylési adatok során jelölni kell, ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri, majd meg kell adni a számlaszámot, vagy a postai címet, ahová a NAV a visszajáró összeget kiutalja. A beírt adatokat a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.

Ügyfélkapu-regisztráció nélkül
Ha Ön nem ért egyet a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal, illetve az kiegészítésre szorul, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-áig. A nyomtatványt elérheti  az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanyki tolto_programok_nav/bevallasok/18SZJA.html vagy  az internetes kitöltőfelületen a http://nav.gov.hu/szja/szja linken, ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is van lehetőség pdf formátumban. 


C) Súlyos fogyatékosság
A személyi kedvezményt (súlyos fogyatékosság miatti kedvezményt) a 335/2009. Kormányrendeletben felsorolt, BNO kód alapján meghatározott betegségekben szenvedő, illetve fogyatékossági támogatásban, valamint rokkantsági járadékban részesülő személyek érvényesíthetik. A fogyatékos állapot fennállása alatt, az erről szóló orvosi igazolás vagy az ellátás folyósításáról szóló határozat birtokában érvényesíthető kedvezmény összege havonta a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. A kedvezmény nem csak azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben Ön munkaviszonnyal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony nem áll fenn a teljes évben, feltéve, hogy Ön rendelkezik annyi összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő adóval, amiből az egész éves kedvezmény összege levonható.

Ügyfélkapu használatával
Ha a NAV által elkészített bevallási tervezetet a személyi kedvezményt érintően módosítani kívánja, akkor erre az elektronikus felületen kétféle módon van lehetősége.
1. A „Gyakori mezők” opciót választva egy 11 lehetőséget tartalmazó felület válik láthatóvá, amelyben kiválasztható a „Személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság miatti kedvezmény)” lehetőség. Ezt választva a „Tovább” gombra kattintással válik elérhetővé a súlyos fogyatékosság miatti kedvezménnyel kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadása. A „Hozzáadás”-t, majd a „Szerkesztés”-t választva tudja a családi kedvezménnyel kapcsolatos érvényesíthető összeget feltüntetni (jogosultsági hónaponként 6 900 forint).
2. A „Keresés a hozzáadható mezők között” lehetőséget választva keresőszóval választhatja ki a hozzáadandó sorokat. Ehhez a keresőmezőbe írja be a „súlyos fogyatékosság” kifejezést, és kattintson a mezőben látható nagyítót jelképező ikonra. Ezzel elérhetővé válnak a súlyos fogyatékosság kedvezményével kapcsolatos sorok. Innen az eljárás megegyezik az előző pontban leírtakkal. A visszaigénylésre vonatkozó adatokat szintén a „Gyakori mezők” között találja (Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők néven).

A visszaigénylési adatok során jelölni kell, ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri, majd meg kell adni a számlaszámot, vagy a postai címet, ahová a NAV a visszajáró összeget kiutalja. A beírt adatokat a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.

Ügyfélkapu-regisztráció nélkül
Ha Ön nem ért egyet a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal, illetve az kiegészítésre szorul, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-áig. A nyomtatványt elérheti  az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanyki tolto_programok_nav/bevallasok/18SZJA.html vagy  az internetes kitöltőfelületen a http://nav.gov.hu/szja/szja linken, ahol ügyfélkapu-regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is van lehetőség pdf formátumban.

Forrás: https://www.nav.gov.hu

Share this Article


Related Posts