KATÁS BEVÉTEL A VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE ALATT: hogyan kell adózni utána?


A katatörvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó tavaly decemberben nyújtott szolgáltatás ellenértékét idén januárban kapja meg, 2020. január 1-jétől viszont szünetelteti a vállalkozását.
A 2019. évben teljesített gazdasági esemény alapján 2020-ban érkezett ellenérték melyik évben számít bevételnek?

Ezt az esetet sajnos nem rendezi a katatörvény. Csak a megszűnés esetére mondja ki, hogy a megszűnést követően megkapott, de korábban kiszámlázott bevételt kisadózói bevételnek kell tekinteni az adóalanyiság utolsó napján.

Szünetelés esetére semmilyen előírás nincs a katatörvényben – ecsetelte szakértőnk.
Éppen ezért a törvény alapján nem lehetséges azt mondani, hogy a szünetelés megkezdését követően befolyt bevétel is kisadózói bevétel lenne, annak ellenére sem, hogy bár a kataalanyiság nem szűnik meg, de szünetelés alatt az egyéni vállalkozó mentesül a szünetelés időszakához köthető valamennyi ilyen minőségben keletkező adókötelezettség alól (kivéve az áfakötelezettséget).

Ugyanakkor mégsem tekinthető ezen bevétel adómentesnek, hiszen mint magánszemély, kétségtelenül megszerezte azt az adózó. Szakértőnk álláspontja szerint ezért az ilyen bevételt önálló tevékenységből származó bevételnek kell tekinteni, és az összevont adóalap részeként kellene utána adózni.

A kapott bevétellel szemben elszámolhat költséget a magánszemély (de csak olyat, amely a szünetelést követően merült fel), vagy a kapott bevétel 90 százalékát tekintheti jövedelemnek. Az így meghatározott jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetni már előlegként is, a bevétel megszerzésének negyedévét követő hónap 12-éig (azaz 2020. április 12-éig).
Forrás: www. adozona.hu, 2020.01.04, Szipszer Tamás adószakértő

Share this Article


Related Posts