EGYÉNI VÁLLALKOZÓ MEGSZÜNTETNÉ TEVÉKENYSÉGÉT, HOGY KATÁZHASSON. MIT TEHET AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ HA TÉVEDÉSBŐL NEM A SZÁMÁRA MEGFELELŐ ADÓZÁSI MÓDOT VÁLASZTOTTA?


Egy egyéni vállalkozó 2019. május 31-én meg kívánja megszüntetni az egyéni vállalkozását, melyet tévedésből átalányadózói minőségben kezdett el működtetni, kata helyett. Az 58-as, a 08-as, a 01-es és a hipa-bevallásokon, valamint majd a 2020-ban esedékes 53-as szja-bevalláson kívül van-e teendő? Mikortól jelentheti be a katás egyéni vállalkozásom kezdetét? 2019. május 31-jén vagy június 1-jén? Van erre valamilyen korlátozás a megszüntetés miatt?

Sipszer Tamás adószakértő válasza: Ha a vállalkozását megszünteti, akkor soron kívül 30 napon belül be kell nyújtania a 01-es, 08-as, 58-as bevallásokat és az iparűzési adót, valamint a 65-ös áfabevallást, de az utóbbit természetesen csak akkor, ha áfafizetésre volt kötelezett. Egyéb teendője nincs, igaz a kereskedelmi és iparkamarát is értesítenie kell 5 munkanapon belül a vállalkozása megszűnéséről.
Ha ismételten egyéni vállalkozást hoz létre, akkor nincs akadálya annak, hogy kisadózó vállalkozó legyen, már az alakuláskor is. Sőt, igazából ehhez a vállalkozását meg sem kell szüntetnie. A kata hatálya alá ugyanis év közben is bejelentkezhet egy már működő vállalkozás.
Ha a vállalkozást nem szünteti meg és május 30-áig bejelenti, hogy kisadózó kíván lenni, akkor június 1-jétől válik a kata alanyává, vagyis ettől a naptól kezdve lesz kisadózó.
Ha a vállalkozását megszünteti, majd újból indít egy egyéni vállalkozást, akkor már az indulás napjától kisadózó lesz, de ebben az esetben is meg kell fizetnie adott hónapra a teljes tételes adót.


Forrás: www. adózóna.hu 2019.03.25.

Share this Article


Related Posts