EGYÉNI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA GYED MELLETT


 

Gyeden lévő munkavállaló vállalkozást indítana, hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie? Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés pontosan így hangzik:

Heti 40 órás munkaviszony mellett gyeden lévő munkavállaló (apuka) szeretne egyéni vállalkozó lenni. A főállású munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van a gyed miatt, gyedet kap. Szeretne egyéni vállalkozást indítani. Ha az szja hatálya alá tartozóan egyéni vállalkozást indít, abban az esetben főállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, és a jövedelemkivét után, vagy a minimum járulékfizetés alapján kell járulékot fizetnie? Amennyiben a kata adózást választja, főállású adózónak minősül, és meg kell-e fizetni havonta a katát? Ha van bevételszerző tevékenysége, az számít, hogy van bevétel, vagy az, hogy dolgozik?

Szakértő válasza:

Az irányadó jogértelmezés szerint, ha egy magánszemély a heti 36 órát elérő munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van, akkor – mivel tényleges foglalkoztatásra nem kerül sor – egyéni vállalkozóként főfoglalkozásúnak fog minősülni.

Kataalanyként köteles havi 50 ezer forint (vagy választása esetén havi 75 ezer forint) tételes adót fizetni, ha a vállalkozói tevékenységébe tartozó munkáját ténylegesen elvégzi.

Viszont, ha nem kataalany az egyéni vállalkozó, és átalányadózást sem választ, akkor a gyed melletti egyéni vállalkozói tevékenységében a minimálbér után nem kell sem tb-járulékot, sem szociális hozzájárulási adót fizetnie. Csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha vállalkozói kivétet számol el.

Természetesen a nyeresége után a 9 százalékos vállalkozói személyi jövedelemadó, plusz az osztalékalap utáni személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó felmerül.

Forrás: www.adozona.hu, 2021.09.11. Sipszer Tamás adószakértő

Share this Article


Related Posts