ÉRVÉNYTELEN KÉZI SZÁMLA: LEGYEN KÖRÜLTEKINTŐ AZ ADATSZOLGÁLTATÁSNÁL!


Egy kft. adott értékesítéséhez egyszerűsített készpénzfizetési számlát állított ki, amit a NAV online számlaadat-szolgáltatás felületén be is jelentett.

Kiderült, hogy mégis átutalással fizetne a vevő. Valamennyi példány begyűjtése, a számla áthúzása rontott jelöléssel, és a számlatömbben megőrzés helyes érvénytelenítés mód? Hogyan kell ezt a NAV oldalán jelenteni. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Technikai érvénytelenítés nem választható, mivel azt akkor kell alkalmazni, ha a számla hibátlanul van kiállítva, csak az adatszolgáltatás a hibás. Előzményes számla érvénytelenítése esetén pedig meg kell adni az érvénytelenítő számla adatait, ami jelen esetben nincs, mivel a számla valamennyi példánya le van rontva és vissza van "helyezve" a számlatömbbe. Természetesen a helyes számlát is kiállítja a cég – ecsetelte kérdésében olvasónk.

SZAKÉRTŐ VÁLASZA:

A technikai érvénytelenítés akkor merül fel, amikor maga a kiállított számla helyes, azonban a róla teljesített adatszolgáltatás helytelen. Ennek megfelelően a kérdéses esetben ez nem alkalmazható.

Ha az eredeti, hibás kézi számla adatszolgáltatása megtörtént, úgy érvénytelenítő számlát kell kiállítani, és azt is rögzíteni kell az adatszolgáltatásban. Ezt követően lehet kiállítani az új, helyes számlát.

Forrás: www.adozona.hu, 2021. 09.02.

Share this Article


Related Posts