ÁPRILISBAN IS JÁR A KATÁSOKNAK AZ ADÓMENTESSÉG, KÉRNIÜK SEM KELL


Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban és a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként – részletezte a szabályokat a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, köztük a katás

fodrászoknak,

kozmetikusoknak,

személyi edzőknek,

zenészeknek,

cipészeknek,

kárpitosoknak,

virágkötőknek,

járművezető-oktatóknak

és órásoknak

sem kell adót fizetni április 30-ig.

A mentesség igénybevétele egyszerű, automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem írja elő a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel.

Tállai András kiemelte, hogy a legkisebb vállalkozások adómentessége olyan speciális kormányzati kedvezmény, amely a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti: ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít. A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem.

Forrás: www.index.hu/gazdasag, 2021. április 14.

Share this Article


Related Posts